Ingrediënten

  • 500 gram ossehaas of filet pur
  • peper en zout
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 ajuin (gesnipperd)
  • 35 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 3 dl water
  • 2 bouillonblokjes (runds)
  • 2 eetlepels tomatensap
  • 1 dl zure room
  • 150 gram champignons (in plakjes)

Bereidingswijze

Snij het vlees in reepjes en breng op smaak met peper, zout en het paprikapoeder. Laat het vlees een uurtje op een koele plaats rusten.
Fruit de champignons in wat bakboter lichtjes aan en hou ze apart.
Smelt de boter in een kookpot, roer er de bloem door en laat lichtbruin fruiten onder voortdurend roeren. Voeg het water en het tomatensap toe en roer tot een glad gebonden saus.
Doe er de bouillonblokjes en de gefruite champignons bij en laat de saus een kwartiertje zachtjes pruttelen.
Bak het vlees in een pan met wat boter en de ajuin. Voeg het gebakken vlees, de ajuin en de room toe aan de saus en laat op een heel zacht vuurtje nog 10 minuutjes sudderen. (Niet meer laten koken)
Breng desgewenst op smaak met wat extra peper uit de molen.
Serveer met gekookte rijst en een glaasje wodka.

Notities

Boeuf Stroganoff is een gerecht uit de klassieke Russische keuken, dat in West Europa tot een typisch restaurant gerecht is geworden. Het flamberen met wodka, dat men vooral in luxerestaurants ziet, is niet authentiek, maar een latere, West Europese toevoeging, waarschijnlijk ontstaan in de romantische Russische restaurants die kort na de eerste wereldoorlog in Parijs verrezen.

Hoeveelheid

4 porties

Bereidingstijd

30 minuten