Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 vanille stokje
  • 175 gram suiker
  • scheutje melk
  • 3 sinaasappels
  • poedersuiker
  • gedroogde peulvruchten
  • 1/2 liter melk
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 1 zakje geschaafde amandelen
  • mespunt zout
  • bakpapier
  • taartvorm van 24 cm.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestrooit werkvlak uit tot een ronde lap van 30 cm. doorsnee, waarmee de taartvorm wordt bekleed. Prik de deegbodem met een vork op regelmatige afstanden in. Bekleed de deegbodem met een velletje bakpapier en bestrooi met de peulvruchten om te voorkomen dat het deeg tijdens het bakken gaar rijzen. Zet de vorm 15 min, in de voorverwarmde oven. Neem de vorm uit de oven en verwijder het papier en de peulvruchten. Schakel de overtemperatuur terug naar 180 °C. Maak intussen de vulling. Doe de melk in een pan. Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap er met de botte kant van mes het merg uit. Doe dit met het stokje in de melk en laat het ca. 10 min. op het vuur trekken. Haal het stokje uit de melk. Splits de eieren in dooiers en witten. Roer de eierdooiers met 75 gram van de suiker, het custardpoeder en een scheutje melk door elkaar. Roer het custardmengsel door de vanillemelk en breng al roerend aan de kook. Laat kort koken tot het een dikke vla is. Roer er de verkruimelde amandelsnippers door. Schep de vla in de vorm en zet de taart nog ca. 20 min. terug in de oven tot de vulling is gestold. Schil de sinaasappelen tot op het vruchtvlees en snijd de partjes tussen de vliesjes los. Verdeel de sinaasappelpartjes over de taart. Klop de eiwitten stijf met een mespunt zout en klop er lepel voor lepel de resterende 100 gram suiker door. Verhit de ovengrill voor. Schep de stijf geslagen eiwit in een spuitzak met een grof gekarteld spuitmondje en spuit het spiraalvormig vanaf de rand naar het midden van de taart. Bestrooi de taart met poedersuiker en zet 2 tot 3 min. niet te dicht onder de voorverwarmde grill tot het eiwit begint te kleuren.

Hoeveelheid

1 portie

Bereidingstijd

1 uur