Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 2 dl melk
  • 50 gram boter
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper
  • 1 ui
  • 2 el olie of een klontje boter
  • 500 gram boerenkool
  • 2 dl bouilon
  • scheutje wittewijnazijn
  • 1/8 liter slagroom
  • 1 ei
  • 100 gr geraspte kaas
  • 8 á 10 knakworstjes of 1 rookworst
  • eventueel allesbinder

Bereidingswijze

  1. Kook de geschilde aardappelen gaar, giet ze af, laat ze droog stomen en pureer ze met een stamper, mixer of met een pureeknijper.
  2. Verhit de melk met de boter, de nootmuskaat en wat zout en peper en roer de aardappelen tot het een gladde puree is.
  3. Snipper de ui en snij de rookworst in schuine plakken of de knakworstjes in plakjes.
  4. Verhit de olie of de boter in een pan en laat de ui glazig fruiten.
  5. Voeg de boerenkool toe, roerbak kort.
  6. Voeg de bouillon, peper en zout en een scheutje wittewijnazijn toe en laat met de deksel op de pan ca. 10 min. stoven.
  7. Voordat het in de ovenschaal gaat, vermeng het eventuele vocht met de allesbinder.
  8. Klop de slagroom en het ei in een kom door elkaar. Roer er de geraspte kaas door.
  9. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  10. Verdeel de helft van de aardappelpuree in een ingevette ovenschaal.
  11. Schep de boerenkool er in en bedek met de worst.
  12. Verdeel de rest van de aardappelpuree over de schaal en begiet met het mengsel van ei, room en kaas.
  13. Zet de schaal ca. 20 min. in de voorverwarmde oven tot er zich een mooi korstje heeft gevormd.

Variatie tip

Als het vocht niet gebonden hoeft te worden, kan je de azijn weg laten en mosterd door de aardappel puree doen.

Hoeveelheid

4 porties

Bereidingstijd

30 minuten