Ingrediënten

  • 50 gr boter
  • 400 gr blokjes/reepjes spek
  • 2 grote uien
  • 1 blik witte bonen (800 gr)
  • 1/4 l droge witte wijn/water
  • 2 tl bouillonpoeder
  • 750 gr zuurkool
  • 2 tl tijmblaadjes
  • 1 el azijn
  • zout en peper

Bereidingswijze

Verhit de boter in een braadpan met een dikke bodem en bak de spekblokjes omscheppend tot ze bruin en brokaat zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Snijd intussen de uien in halve ringen en bak ze opscheppers in het spekvet tot ze beginnen te kleuren. Schep ze eveneens uit de pan. Laat de bonen in een vergiet uitlekken.
Giet de wijn of het water in de pan waarin het spek en de uien zijn gebakken roer er het bouillonpoeder door en doe de zuurkool in de pan. Maak de zuurkool met twee vorken los en laat ze met de tijm, azijn en wat zout en peper met het deksel op de pan ca. 20 min. stoven. Schep er de bonen, het spek en de uien door en laat af en toe opscheppend nog. ca. 10 min. stoven. Proef of er nog azijn, zout of peper bij moet. Geef er mosterd en tomatenketchup bij.

Notities

Vervang voor een snellere versie het spek door blokjes ham en koop gefruite uitjes.

Hoeveelheid

4 porties

Bereidingstijd

30 minuten